La història de la Masia de Can Rigol

La casa va estar antigament habitada per masovers que s’encarregaven del cultiu de les terres, fonamentalment camps de cereals, vinyes i presseguers, i de la cura de la finca. L’any 1983 es va acondicionar i inaugurar com a casa de colònies i va ser el 1994 quan vàrem ampliar-la a granja escola. Amb el pas del temps hem adquirit experiència i les vivències ens han fet millorar dia rere dia.

Segons el llibre de l’historiador de Gavà Josep Campmany Guillot i publicat el 2009 per el Centre d’Estudis de Gavà i Associació d’Amics del Museu de Gavà: “La Historia del Culte a la Mare de Déu de Bruguers – 500 anys de la inauguració de l’actual ermita de Bruguers”.

La masia de Can Rigol, a Begues, era propietat eminent del monestir de Sant Cugat a mitges amb el monestir de Valldonzella. L’any 1264 va ser establerta a Guillem Bruguers, que possiblement estava emparentat amb els Bruguers d’ Eramprunyà. Cap el segle XV va canviar de propietaris i passà a anomenar-se Mas Vidrier i desprès Mas Bort, propietat de Pere Petit, qui el deixà en herència a la seva neboda Eulària, la qual, el febrer de 1592, es casà amb el francès Bertomeu Rigual. A la documentació apareix Mas Rigual l’any 1610 i l’11 de desembre de 1749 el Josep Rigualt i el seu fill carregats de deutes van haver de vendre la propietat a l’advocat barceloní Gabriel Freixes. De la deformació del cognom Rigualt, família de propietaris del mas prop de dos-cents anys, prové l’actual nom de Can Rigol.