National Geographic selecciona “l’Encantat de Begues” entre les 10 principals troballes arqueològiques del 2012

Posted · Add Comment
El National Geographic selecciona el Encantat de Begues como uno de los principales descubrimientos del año

L’Encantat de Begues és l’estatueta prehistòrica de ceràmica més antiga de la peninsula Ibèrica i te 6.500 anys d’antiguitat.  Va ser trobada a la cova de Can Sadurní de Begues. La figura és un indici important de la rellevància que podria haver tingut Can Sadurní com a lloc de trobada per als habitants de les àrees més properes durant el neolític. No és la primera troballa d’aquest període que s’ha fet a la cova, on anteriorment s’havien identificat les evidències més antigues del processament i consum de cervesa del continent.

 Tots els elements apunten a considerar clarament la figureta com un element singular amb una forta càrrega simbòlica i espiritual. En general, la bibliografia que tracta sobre aquest tipus d’imatges s’hi refereix com a imatges amb atributs divins. En suma, totes les seves característiques responen al que, en prehistòria, podríem definir com un ídol.

El conjunt de restes trobades per membres del Col·lectiu per la Investigació de la Prehistòria i l’Arqueologia del Garraf-Ordal (CIPAG) en col·laboració amb la UB, indica que a Can Sadurní s’hi podien haver realitzar celebracions i rituals per reunir grups dispersos en el territori i que necessitarien aquestes trobades per assegurar la seva reproducció econòmica, ideològica i sexual.

Comments are closed.